Σε μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε η Μπαρτσελόνα. Αν και οι Καταλανοί για πάρα πολλά χρόνια αρνούνταν πεισματικά να δώσουν όνομα χορηγού  στο «θρυλικό» «Κάμπ Νόου», αλλά και να τοποθετήσουν brands στην επίσημη φανέλα της ομάδας, οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί (και λόγω Covid- 19) τους έκαναν ν’ αλλάξουν φιλοσοφία. Δεν είναι μυστικό άλλωστε, πως το περασμένο καλοκαίρι οι «αθουλγκράνα»… αναγκάστηκαν ν’ αφήσουν ελεύθερο τον Λίονελ Μέσι (αν και υπήρχε προσύμφωνο μαζί του για ανανέωση του συμβολαίου του), προχώρησαν σε πωλήσεις ποδοσφαιριστών και μείωσαν δραστικά τα κόστη, προκειμένου να μπορέσει να γίνει ο σύλλογος σταδιακά βιώσιμος.

«Χρυσό» deal με το σουηδικό brand

Camp Nou

Ποια είναι η συμφωνία; Αυτή με την Spotify, η πασίγνωστή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην streaming μουσικής, το λογότυπο της οποίας θα εμφανίζεται την επόμενη χρονιά στο μπροστινό μέρος της ανδρικής και της γυναικείας ομάδα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα το γήπεδο των Καταλανών θα μετονομαστεί σε «Spotify Camp Nou». Συγκεκριμένα η Σουηδική εταιρεία θα είναι ο βασικός χορηγός της Μπαρτσελόνα από την 1η Ιουλίου του 2022, με τις πληροφορίες ν’ αναφέρουν πως  η συμφωνία αφορά ένα ποσό της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ ανά αγωνιστική περίοδο, αντικαθιστώντας την Rakuten και την Stanley Black & Decker στην επίσημη φανέλα της ανδρικής και γυναικείας ομάδας αντίστοιχα.

Η μεγάλη επιτυχία της Σκανδιναβικής εταιρείας έχει να κάνει κυρίως, όμως, με την ονοματοδοσία του γηπέδου, το οποίο βάσει των ανακοινώσεων της Μπαρτσελόνα επρόκειτο ν’ ανακατασκευαστεί στο άμεσο μέλλον μέσω του του project «Εspai Barca», προκειμένου να φθάσει σε χωρητικότητα τους 105 χιλιάδων θεατές. Την ανακοίνωση της μεγάλης συμφωνία έκανε ο Καταλανικός σύλλογος, αναφέροντας πως για πρώτη φορά έρχονται τόσο κοντά η μουσική και το ποδόσφαιρο, οι παίκτες και οι καλλιτέχνες, μέσω του «θρυλικού» γηπέδου.  Κάτι που σημαίνει πως στο «Spotify Camp Nou» θα γίνουν στο μέλλον πολύ περισσότερες εκδηλώσεις με τους κορυφαίους τραγουδιστές ανά τον κόσμο.

Λαπόρτα: «Φέρνουμε κοντά ποδόσφαιρο και μουσική»

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζοάν Λαπόρτα αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, υπογράμμισε: «Αυτή η συνεργασία, μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να φέρνουμε το club πιο κοντά στους φιλάθλους, προκειμένου να τους κάνουμε να νιώθουν ακόμη περισσότερο μέρος της μεγάλης μας οικογένειας. Ζώντας μοναδικές εμπειρίες και συνδυάζοντας δύο δραστηριότητες, όπως είναι το ποδόσφαιρο και η διασκέδαση. Γεγονός που μας βοηθά να επικοινωνήσουμε μ’ ένα νέο κοινό από όλο τον κόσμο». Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Spotify, Άλεξ Νόρστρεμ δήλωσε: «Από τον επόμενο Ιούλιο η νέα συνεργασία μας θα προσφέρει μια παγκόσμια σκηνή στους καλλιτέχνες τους, τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους μέσω του «Spotify Camp Nou». Πάντα μας άρεσε το επενδυτικό marketing και μ’ αυτή τη συνεργασία οι καλλιτέχνες μεταφέρονται σε άλλο επίπεδο».

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως, που η Σουηδική εταιρεία «ακούγεται» στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Την περασμένη χρονιά, ο Ντάνιελ Εκ, ένας εκ των ιδρυτών της Spotify έκανε πρόταση εξαγοράς της Άρσεναλ, αλλά η κίνηση του δεν τελεσφόρησε. Η Μπαρτσελόνα από την άλλη, έψαχνε τρόπους για να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που έχει, σε μεγαλύτερο βαθμό από το ξεκίνημα της πανδημίας. Σύμφωνα με τα νούμερα που έκανε γνωστά στην διοίκηση της η Deloitte που ανάλαβε τον εξωτερικό έλεγχο, υπάρχουν χρέη της τάξεως των 1.173 δισεκατομμυρίων ευρώ, το έλλειμμα φθάνει τα 481 εκατ. ευρώ και η μισθοδοσία του συλλόγου είναι κατά 40% μεγαλύτερη συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο ποδοσφαιρικό club.