Oι λόγοι που η Σιγκαπούρη διοργανώσει το περίφημο grand prix.

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από την δωρεάν δημοσιότητα, ειδικά όσον αφορά τη F1. Kάποιοι μάλιστα, παραλληλίζουν την κορυφαία διοργάνωση μηχανοκίνητου αθλητισμού με ένα… τσίρκο, το οποίο συγκεντρώνει πλήθος κόσμου όπου κι αν κάνεις… παραστάσεις. Η πανοραμική κάμερα στην Σιγκαπούρη,   η οποία ουσιαστικά κάλυπτε όλο τον ορίζοντα της πόλης, ανέδειξε την δύναμη του αθλήματος και οι διοργανωτές πιστεύουν ότι όλα τα χρήματα που ξοδεύτηκαν έπιασαν τόπο.

Και μάλιστα δεν ήταν λίγα. Για να διεξαχθεί η αρχική κούρσα, δαπανήθηκε ένα ποσό περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. Χρήματα τα οποία εν τέλει ξοδεύτηκαν σωστά, καθώς ακολούθησαν μια μελετημένη στρατηγική προκειμένου να δοθεί στην πόλη ένα πλεονέκτημα στην παγκόσμια «μάχη» της προσέλευσης τουριστών. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε και η διοργανώτρια αρχή του πρώτου αγώνα στο Άμπου Ντάμπι το Νοέμβριο του 2009, όταν έγινε ο πρώτος αγώνας της F1 στην Αραβική χώρα.

To βραδινό grand prix της Σιγκαπούρης συγκεντρώνει χιλιάδες εκατοντάδες κόσμο κάθε χρόνο.

Η στρατηγική marketing της Σιγκαπούρης

Αυτό μας κάνει να σκεφτούμε ποιος τελικά είναι ο πρωταρχικός σκοπός του αγώνα. Η Σινκαπούρη παραδέχθηκε δίχως… ντροπή,  ότι τα έσοδα της εμφάνισης του Χάμιλτον και της… παρέας του στην πόλη, είχαν περισσότερο να κάνουν με το μάρκετινγκ παρά με το ίδιο το άθλημα. Διαφορετική προσέγγιση φαίνεται πως έχει ο Μοχάμεντ Μπιν Σουλαγέμ στο grand prix των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δίνοντας έμφαση στην πραγματική διάσταση του αθλήματος, αν και η Σιγκαπούρη και τα εμιράτα έχουν πολλά κοινά όταν πρόκειται για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο Μοχαμάντ Ροστάμ Ομάρ,  διευθυντής επικοινωνίας  στο συμβούλιο τουρισμού της Σινκαπούρης, είναι ξεκάθαρος όσον αφορά το ποιος ήταν ο στόχος της χώρας: «Δεν έχει να κάνει με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η οδηγία είναι να μελετήσουμε τον αγώνα από τουριστικής πλευράς. Ο λόγος που θέλαμε τη F1 ήταν για να τονώσουμε τον τουρισμό».  Η παραπάνω δήλωση πιθανότατα δεν άρεσε στους υψηλά ιστάμενους της F1, αλλά είναι γεγονός πως όποια χώρα αποφασίζει να ασχοληθεί σοβαρά σε διοργάνωση ενός τέτοιου αγώνα, έχει πρωτίστως το τουριστικό κομμάτι στα σχέδια της. «Θεωρούμε τη F1 κυρίως ένα κοσμικό γεγονός. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός δεν ήταν ο κύριος παράγοντας για την απόφαση. Έβαλε τη Σινκαπούρη στο παγκόσμιο προσκήνιο και κάτι τέτοιο είναι ανεκτίμητης αξίας», πρόσθες ο Ομάρ.

Από αυτή την οπτική, δεν μπορείς να διαφωνήσεις με τη στρατηγική. Από τότε που έλαβε χώρα ο πρώτος αγώνας της F1 στη Σιγκαπούρη, η χώρα έτυχε μεγάλης προβολής μόνο και μόνο από την παρουσία εξακοσίων και πλέον δημοσιογράφων που μίλησαν για την πόλη και την διοργάνωση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μετά την τελευταία συμφωνία με την ηγεσία της F1, ο αγώνας αυτός θα διεξάγεται αδιαλείπτως μέχρι το 2028.