Το Top10 των πιο ακριβοπληρωμένων μεταγραφών αποδεικνύει την πραγματικότητα.
Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, για το πόσο τελικά θα κοστίζει στο άμεσο μέλλον μια μεταγραφή πρωτοκλασάτου ποδοσφαιριστή. Μπορεί η πανδημία του covid -19 να ανάγκασε αρκετούς κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους ν’ αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους και να μην προβούν σε αλόγιστες σπατάλες, όμως ακόμη και εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης αποδείχθηκε πως πάντα υπάρχει… χώρος για μια επένδυση, αρκεί βέβαια να βγάλει τα λεφτά της.
Η λίστα με τις δέκα ακριβότερες μεταγραφές ποδοσφαιριστών όλων των εποχών, αποδεικνύει πως για να καταφέρει μια δαπανηρή επένδυση να θεωρηθεί επιτυχημένη, θα πρέπει να συμβούν διάφορα και από μόνη της μια κίνηση δεν μπορεί να φέρει την… άνοιξη.
10. Ρομέλου Λουκάκου

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Βέλγος επιθετικός ήθελε ν’ αποχωρήσει διακαώς από την Ίντερ, προκειμένου να επιστρέψει στο Αγγλικό πρωτάθλημα και στην Τσέλσι, στην οποία δεν κατάφερε να δείξει τι άξιζε δέκα χρόνια πριν. Όταν ουσιαστικά «συστήθηκε» στο ευρύ κοινό μετά την μετακίνηση του από την Άντερλεχτ. Η μεταγραφή κόστισε στους «μπλε» 113 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο Λουκάκου δεν κατάφερε ουσιαστικά ποτέ να ταιριάξει με τα πλάνα του Τόμας Τούχελ. Μπορεί φέτος να αγωνίστηκε σε 44 αγώνες, αλλά σημείωσε μόλις 15 γκολ, νούμερο που απέχει παρασάγγας από τα 30 που σκόραρε στον ίδιο αριθμό αγώνων με τους «νερατζούρι» πρόπερσι. Ο ίδιος από τα μέσα της χρονιάς, έχει εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στο Μιλάνο, αλλά παρά τα προβλήματα που προέκυψαν με την αποχώρηση του Ρομάν Αμπράμοβιτς, η Τσέλσι δεν σκοπεύει να τον… ξεπουλήσει, θέλοντας να λάβει μεγάλο μέρος από τα χρήματα που έδωσε.
9. Εντεν Αζαρ

Συμπαίκτης του Λουκάκου, πρώην παίκτης της Τσέλσι και μια από τις πιο αποτυχημένες μεταγραφές μεταγραφές που έκανε η Ρεάλ σε όλη την ιστορία της. Ο 31άχρονος πλεόν Βέλγος κόστισε 115 εκατ. ευρώ στους «μερένχες» το 2019, όταν ήταν ένας από τους κορυφαίους μεσοεπιθετικούς του κόσμου. Στη Μαδρίτη όμως ο ένας τραυματισμός διαδέχτηκε τον άλλον, εδώ και τρία χρόνια έχει αγωνιστεί σε μόλις 48 παιχνίδια με τη Ρεάλ και οι πρωταθλητές Ευρώπης προσπαθούν εδώ και καιρό να τον παραχωρήσουν.
8. Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Πορτογάλος μέσος κατέκτησε τα πάντα με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Στα 33 του επιδίωκε μια νέα μεγάλη (σε χρήμα και διάρκεια) επέκταση του συμβολαίου του, την οποία οι «μερένχες» δεν ήθελαν να δώσουν. Η πώληση του ήταν πλέον η μοναδική επιλογή, ένα έτος πριν την εκπνοή του συμβολαίου του και η διοίκηση της Ρεάλ βρήκε ένα πολύ καλό αγοραστή. Τη Γιουβέντους, η οποία δαπάνησε 117 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στο Τορίνο, θέλοντας να κατακτήσει το Champions League. Στη «Βέκια Σινιόρα» ο Ρονάλντο ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, σκόραρε 81 γκολ σε 98 αγώνες, αλλά η Γιουβέντους δεν μπόρεσε να είναι ανταγωνιστική στην Ευρώπη. Τον περασμένο Αύγουστο επιθυμία του ίδιου, αλλά και της ιταλικής ομάδας ήταν να χωρίσουν οι δρόμοι τους και με περίπου 15 εκατ. ευρώ ο Κριστιάνο επέστρεψε μετά από δώδεκα χρόνια στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τη Γιουβέντους να «γλιτώνει» το μεγάλο συμβόλαιο του.
7. Τζακ Γκρίλις

O Tζακ Γκρίλις είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο ταλαντούχους Άγγλους μεσοεπιθετικούς της γενιάς του. Ο γεννημένος στο Μπέρμινγχαμ, ιρλανδικής καταγωγής ποδοσφαιριστής γαλουχήθηκε στα τμήματα υποδομής της Άστον Βίλα, ανέβηκε στην πρώτη ομάδα και περίπου επτά χρόνια ήταν ο πιο ποιοτικός και επιδραστικός ποδοσφαιριστής της. Οι καλές του εμφανίσεις και με την Εθνική Αγγλίας «μάγεψαν» τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος στο πρόσωπο του έβλεπε έναν μεσοεπιθετικό που θα ταίριαζε… γάντι στις ιδέες του. Το περασμένο καλοκαίρι η Μάντσεστερ Σίτι τα βρήκε με την Άστον Βίλα στα 117,5 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση του, αλλά στην πρώτη του χρονιά με τους «Σίτιζενς» δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί πλήρως και να δικαιολογήσει τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την απόκτηση του. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2027 όμως και πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν…
6. Αντουάν Γκριεζμάν

O Γάλλος επιθετικός κατάφερε αργά αλλά σταθερά να δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Αρχικά στην Ρεάλ Σοσιεδάδ και εν συνεχεία στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αποτέλεσε τον βασικό λόγο που οι ομάδες του έκαναν επιτυχίες. Το ίδιο ίσχυε και με την Εθνική Γαλλία, εκεί όπου μαζί με τον Καρίμ Μπενζεμά δημιούργησαν ένα ασυναγώνιστο δίδυμο στην επίθεση. Το 2019 αρκετές ήταν ομάδες που ήθελαν να τον αποκτήσουν, ωστόσο, η Μπαρτσελόνα ήταν αυτή που έκανε την καλύτερη προσφορά στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τον έντυσε «αθουλγκράνα» μ’ ένα ποσό της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. Στους Καταλανούς όμως δεν μπόρεσε να δείξει τη αξία του, έπεσε στην χειρότερη περίοδο του συλλόγου και τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Καταλανοί τους υποχρέωσαν να τον… επιστρέψουν στην Ατλέτικο έναντι μόλις 40 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2021, προκειμένου – κυρίως – ν’ απαλλαγούν από το μεγάλο συμβόλαιο του.
5. Ζοάο Φέλιξ

To 2019 o Aντουάν Γκριεζμάν αποχώρησε από την Ατλέτικο, ο… αναβρασμός στις τάξεις των οπαδών της για την συγκεκριμένη πώληση ήταν μεγάλος και ο Ντιέγκο Σιμεόνε ήθελε να τον αντικαταστήσει μ’ έναν εξελίξιμο, ταλαντούχο επιθετικό. Τον βρήκε στο πρόσωπο του Ζοάο Φέλιξ της Μπενφίκα και οι «ροχιμπλάνκος» δαπάνησαν 7,2 εκατομμύρια περισσότερα (127,2) από αυτά που πήραν από τους Καταλανούς για να τον κάνουν δικό τους. Ο 19άχρονος τότε Φέλιξ δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού του «Τσόλο» Σιμεόνε, αλλά σχεδόν βρίσκεται από τότε σχεδόν πάντα στις πρώτες επιλογές του Αργεντινού προπονητή. Είναι νωρίς να κρίνουμε αν τα χρήματα που δαπανήθηκαν έπιασαν τόσο, μιας και μέχρι τώρα ο 22άχρονος Πορτογάλος έχει σκοράρει 30 γκολ με τη φανέλα της Ατλέτικο για αρκετά χρόνια ακόμη.
4. Φιλίπε Κοουτίνιο

Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε πως ο Βραζιλιάνος είναι μια άκρως αποτυχημένη μεταγραφή. Η Μπαρτσελόνα πλήρωσε 135 εκατ. ευρώ στην Λίβερπουλ για να τον κάνει δικό της to 2018, αλλά ο Βραζιλιάνος σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να τα δικαιολογήσει. Ουσιαστικά έπαιξε μόλις μιάμιση ετών ως βασικός και στη συνέχεια είτε χρησιμοποιούταν ως αλλαγή, είτε δινόταν δανεικός (σε Μπάγερν και Άστον Βίλα) για πουληθεί. Τελικά αυτό συνέβη φέτος με τους «χωριάτες» να τον αποκτούν έναντι μόλις 18 εκατ. ευρώ και την Μπαρτσελόνα – όπως και στην περίπτωση του Γκριεζμάν – να γλιτώνει το συμβόλαιο του.
3. Ουσμάν Ντεμπελέ

Η τριάδα των αποτυχημένων επιλογών της διοίκησης των Καταλανών συμπληρώνεται με τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Έξι μήνες πριν τον Κοουτίνιο η Μπαρτσελονα πλήρωσε 140 εκατ. ευρώ στην Ντόρτμουντ για να τον αποκτήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο παίκτης που ήλπιζε. Ήταν τότε που οι «μπλαουγκράνα» μόλις είχαν… μοσχοπουλήσει τον Νείμάρ και είχαν χρήματα για ξόδεμα χωρίς να ψάχνουν ενδελεχώς τα πάντα για ένα παίκτη. Ο Ντεμπελέ λόγω τραυματισμών και εξωαγωνιστικών θεμάτων, έχει αγωνιστεί την πενταετία που συμπληρώνουμε 102 συμμετοχές και 19 γκολ με τους Ισπανούς, το συμβόλαιο του λήγει και δεν ανανεώνεται…
2. Κιλιάν Εμπαπέ

Θεωρείται χωρίς άδικο, ο πιο ταλαντούχος νεαρός ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Προσφάτως Παρί Σεν Ζερμέν και Ρεάλ Μαδρίτης έδωσαν μεγάλη… μάχη για την απόκτηση του, με τους Γάλλους να τον πείθουν να παραμείνει και τα επόμενα χρόνια στην «πόλη του φωτός». Πως πήγε εκεί; Έναντι 145 εκατ. ευρώ τo 2017 αν και ήταν μόλις 17 ετών. Η αλήθεια είναι πως η μεταγραφή του πρέπει να κόστισε πολύ περισσότερο, απλά για να αποφύγει τις τιμωρίες του financial faire play, η Παρί τον απέκτησε αρχικά με την μορφή δανεισμού από τη Μονακό, πριν πάρει κανονική μεταγραφή από το «πριγκιπάτο». Από τότε ο Εμπαμπέ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, αν και δεν έχει καταφέρει με τους Παριζιάνους να διεκδικήσει το πολυπόθητο Champions League. Στα μέχρι τώρα όμως έξι χρόνια που αγωνίζεται εκεί, έχει 171 γκολ και μια κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Εθνική Γαλλίας.
1.Νεϊμάρ

Ποιος βρίσκεται πάνω από τον Εμπαμπέ στη σχετική λίστα; Μα φυσικά ο συμπαίκτης του Νεϊμάρ, ο οποίος κόστισε 222 εκατ. ευρώ για ν’ αποχωριστεί την Μπαρτσελόνα. Εν εντιθέσει με τον Εμπαμπέ όμως ο Νεϊμαρ, έχει κάνει πολύ λιγότερα, ενώ το τελευταίο διάστημα όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιθυμία της Παρί να τον… ξεφορτωθεί! Πήγε στο Παρίσι το 2017, αλλά στα χρόνια που μεσολάβησαν ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς. Ειδικά φέτος αγωνίστηκε σε μόλις 28 παιχνίδια, πέτυχε 13 γκολ και τον ακολουθούν δύο στοιχεία που αποτελούν μειονέκτημα. Δεν φαίνεται να έχει καλή σχέση με τον Εμπαπέ, ενώ αμείβεται με περίπου 40 εκατ. ευρώ το χρόνο.