Αυξάνονται σταδιακά οι θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Εurostat.
Τις προηγούμενες δεκαετίες ο αθλητισμός αφορούσε αρκετούς, αλλά με διαφορετική προσέγγιση. Κυρίως ως… χόμπι, αφού οι επαγγελματίες αθλητές και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται γύρω από τα αθλήματα ήταν συγκεκριμένοι. Αυτό όμως πλέον έχει αλλάξει και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat και αφορούσαν την χρονική περίοδο μέχρι το 2020.
Σύμφωνα πάλι με την ίδια καταμέτρηση, η αύξηση είναι αρκετά μεγάλη όσον αφορά την σύγκριση με το τι ίσχυε μέχρι το 2015. Περισσότερο από 100.000 εργαζόμενοι βρήκαν νέα δουλειά στο τομέα του αθλητισμού, ανάπτυξη που αφορά κυρίως τις χώρες του Νότιου «μπλοκ». Τη μερίδα του… λέοντος έχουν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και στη Γερμανία. Βάσει μετρήσεων, μάλιστα, η συνολική βελτίωση του συγκεκριμένου τομέα κυμαίνεται σ’ ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% κάτι που σημαίνει πως υπάρχει ένα συνεχές ενδιαφέρον σε επενδύσεις.

Ο αθλητισμός λοιπόν, πάει να γίνει ένα νέο είδος «βιομηχανίας» και για τη χώρα μας, καθώς αφορά ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά μ’ έναν συγκεκριμένο τομέα. Η αναφορά δεν γίνεται φυσικά μόνο στους προπονητές ή τους γυμναστές, αλλά και στους εργαζόμενους μιας βιοτεχνίας ρούχων που παράγει αθλητισμό εξοπλισμό ή μιας εταιρείας που ασχολείται με την κατασκευή, ανακατασκευή, βελτίωση γηπέδων κτλ. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την άλλη, η τάση είναι επίσης ανοδική κατά 1,6% το χρόνο την τελευταία πενταετία. Eνδεικτική είναι η αύξηση που παρατηρείται επίσης στην Κύπρο με ποσοστό 13,6 ενώ η χώρα μας ακολουθεί μ’ ένα ποσοστό της τάξεως του 10,6%. Σε ανοδική πορεία βρίσκεται ο συγκεκριμένος τομέας βέβαια και στις χώρες που παραδοσιακά… δίνουν δουλειά σ’ αυτό τον χώρο . Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία είδαν τους εργαζόμενους στον τομέα του αθλητισμού ν’ αυξάνονται και πλέον υπολογίζονται στις 600.000 συνολικά.
Σημαντικό ρόλο, πάντως, στην συγκεκριμένη «στροφή» έπαιξε και η πανδημία του νέου κορονοϊού, με τους ανθρώπους να ψάχνουν όλο και περισσότερο την υγεία και την ευεξία μέσω της άθλησης. Κάτι που ισχύει φυσικά και για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, πως στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες τα αθλήματα έχουν εξελιχθεί σ’ έναν πρώτης τάξεως, premium τρόπο διασκέδασης το οποίο συγκρίνεται πλέον με το θέαμα που προσφέρουν οι καλλιτέχνες. Από την άλλη βέβαια η… πανδημία μπορεί να έφερε περισσότερο κόσμο κοντά στον αθλητισμό, αλλά η απαγόρευση εισόδου των θεατών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτέλεσε τροχοπέδη στους ρυθμούς ανάπτυξης. Η άσκηση σε γυμναστήρια και κλειστούς χώρους μειώθηκε αισθητά, όμως αυτό αναμένεται ν’ αλλάξει στο προσεχές μέλλον.