Νούμερα που… ζαλίζουν και παίζουν ρόλο στην στρατηγικών των ομάδων για την απόκτηση ενός πρωτοκλασάτου ποδοσφαιριστή.

Όποιος ασχολείται με το ποδόσφαιρο, αγαπά μια ομάδα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, γνωρίζει πολύ καλή το συναίσθημα να φοράς τη φανέλα του αγαπημένου σου συλλόγου. Πόσο μάλλον να φοράς το kit της αγαπημένης σου ομάδας και συνάμα του ποδοσφαιρικού σου ινδάλματος…
Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κορυφαίες ομάδες, οι οποίοι όταν αποφασίζουν να κάνουν μια καλή μεταγραφή, εκτός του αγωνιστικού, έχουν στο μυαλό τους και το εμπορικό κομμάτι. Για να γίνει αντιληπτό, ας πάρουμε το παράδειγμα της μεταγραφής του Πολ Πογκμπα, πριν από λίγα χρόνια, από την Γιουβέντους στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων» για ν’ αποκτήσουν την φανέλα του Παγκόσμιου Πρωταθλητή με την Εθνική Γαλλίας, δαπάνησαν ένα ποσό της τάξεως των 217 εκατ. εύρω! Οι οπαδοί της «Βέκια Σινιόρα» από την άλλη, όταν η ομάδα τους απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο από την Ρεάλ Μαδρίτης, αγόρασαν χιλιάδες φανέλες των 104 και 144,90 ευρώ με το νούμερα «7» στην πλάτη και το όνομα του Πορτογάλου, πριν καν την… προβάρει ο ίδιος. Μέσα σε μια ημέρα, η Γιουβέντους έβαλε στα ταμεία της 54 εκατ. ευρώ! Πόσα από αυτά όμως της ανήκουν;

Τα ποσοστά και οι… ιδιαιτερότητες του κάθε ποδοσφαιριστή Ανάλογα με το μέγεθος και δημοφιλία του κάθε παίκτη υπάρχει και η αντίστοιχη συμφωνία με τις ομάδες. Αν ένας ποδοσφαιριστής δεν είναι γνωστός, τότε οι πωλήσεις της φανέλας δεν αφορά πολλούς οπαδούς. Αν ένας παίκτης σαν τον Κριστιάνο Ρονάλντο όμως πάει σ’ έναν νέο σύλλογο, τότε οδηγεί τους όχι μόνο τους φιλάθλους της ομάδας στην αγορά αποκλειστικά της δικής του φανέλας, αλλά και αρκετούς άλλους που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το club, ακόμη και με το άθλημα. Τότε είναι που προκαλείται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις και στα έσοδα. Θα πρέπει επίσης να μην υπάρχει… σύγκρουση συμφερόντων, όπως προέκυψε στην περίπτωση του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, όταν πήρε τη μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Από τον καιρό που αγωνιζόταν στον Άγιαξ ο Σουηδος έχει χορηγό τη Nike, αλλά τους Άγγλους «ντύνει» από το 2015 η Adidas. O ανταγωνισμός όπως μπορείτε ν’ αντιληφθείτε ήταν μεγάλος κι έτσι η Γιουνάιτεντ δεν αποκόμισε στην συγκεκριμένη περίπτωση τα κέρδη που προσδοκούσε.
Ποσά που προκαλούν… ίλιγγο
Τα ποσά όμως που λαμβάνουν οι μεγάλοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι από τις εταιρίες αθλητικού υλικού είναι τεράστια, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες να προσπαθούν να εκμαιεύσουν με κάθε τρόπο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.

Η Λίβερπουλ για παράδειγμα το 2020 έφυγε από την New Balance για την Νike κερδίζοντας δικαστικό αγώνα, με την δεύτερη να της προσφέρει 85 εκατ. ευρώ ετησίως! Ακόμη περισσότερα λαμβάνει η Ρεάλ Μαδρίτης από την Adidas (120 εκατ. ευρώ), η Μπαρτσελόνα από την Nike (105 εκατ. ευρώ), με τους «μερένχες» να έχουν συμβόλαιο μέχρι το 2028 και τους Καταλανούς μέχρι το 2023. Τα κέρδη των εμπλεκομένων που δαπανούν αυτά τα ποσά, αποφέρουν χρήματα και στις δύο πλευρές με τον εξής τρόπο. Η συμφωνία αφορά ένα μεγάλο ποσοστό που διατηρεί η εταιρία αθλητικού υλικού από τις φανέλες και τα προϊόντα που κατασκευάζει και διαθέτει με το σήμα του εκάστοτε συλλόγου. Κάτι που σημαίνει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων που προκύπτουν από προϊόν που βγάζει στο εμπόριο η εταιρεία για λογαριασμό μια ποδοσφαιρικής ομάδας, οδεύει στο τέλος στα ταμεία της.