Με στόχο την ανάκτηση των χαμένων εσόδων λόγω της πανδημίας.

Όπως σε όλα τα αθλήματα έτσι και στο μπασκετ, η απώλεια εσόδων λόγω της πανδημίας ήταν μεγάλη. Πόσο μάλλον, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, το ΝΒΑ, το οποίο κατά την περίοδο 2020-2021 έχασε μεγάλο μέρος της οικονομικής ευρωστίας του.
Στόχος των διοικούντων, ενός από τα κορυφαία αθλητικά προϊόντα του κόσμου, είναι η ανάκτηση των απωλειών που «κόστισαν» ακριβά στους ιδιοκτήτες των ομάδων, αλλά και στον ίδιο τον οργανισμό. Για όσους πιθανότατα δεν γνωρίζουν τα μεγέθη, το ΝΒΑ έχει διπλάσιο τζίρο από την Premier League, την πιο πλούσια ποδοσφαιρική λίγκα της Ευρώπης και σχεδόν τριπλάσιο από το Champions League. Παρότι οι χορηγοί δεν άφησαν απροστάτευτες της ομάδας και βοήθησαν στο μέτρο του δυνατού λόγω και των δικών τους απωλειών, η απουσιών των φιλάθλων ήταν αυτή που έκανε τη μεγαλύτερη… ζημιά.
Το ΝΒΑ είδε το 2020, στο ξεκίνημα του κορονοϊού να μπαίνουν στα ταμεία του 8,3 δις. δολάρια, έναντι 8,8 της σεζόν 2018-2019, ενώ πέρυσι υπήρξε νέα πρώτη της τάξεως των 35%, λόγω και των μειωμένων (72 αντί για 82) αγώνων που διεξήχθησαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Όσον αφορά τις χορηγίες, το ΝΒΑ κατάφερε να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ εσόδων 1,2 δισ. δολ, σε 1,46 δισ. δολ. (+6%) τη σεζόν 2020-21, ενεργοποιώντας δώδεκα καινούριες συμφωνίες. Σύμφωνα μάλιστα με τον κομισάριος του Ν.Β.Α., Άνταμ Σίλβερ, οι νέοι υπολογισμοί των συνεργατών του κάνουν λόγο για κύκλο εργασιών της τάξεως των 10 δις. δολαρίων τη σεζόν που διανύουμε, κάτι που σημαίνει πως η αύξηση σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες σεζόν είναι τεράστια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΝΒΑ η χρονιά είναι επετειακή και αυτό από μόνο του θεωρείται ότι μπορεί να προσελκύσει ακόμη περισσότερο χορηγικό ενδιαφέρον.
Οι νέες συμφωνίες του ΝΒΑ
Καταρχάς μιλάμε για σεζόν 82 αγώνων, με τους οπαδούς να επιστρέφουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στα γήπεδα. Μπορεί σε αρκετές πολιτείες οι ανεμβολιάστοι να μην μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο προκειμένου να παρακολουθήσουν έναν αγώνα, αλλά υπάρχει κάποιες άλλες που υποχρεώνουν τους πολίτες του σε καθημερινό τεστ. Το θετικό για το ΝΒΑ πάντως είναι πως το 98% των παικτών είναι εμβολιασμένοι, κάτι που σημαίνει πως ακόμη κι αν νοσήσουν η απουσία τους περιορίζεται σε λίγες ημέρες. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, έχει να κάνει και με την εμπορική απήχηση που έχει πλέον το ΝΒΑ. Αρκετοί δεν μπορούν να πάμε στο γήπεδο, αλλά έχουν τη δυνατότητα να δουν τους αγώνες από το σπίτι τους, με τα τηλεοπτικά δικαιώματα να… εκτοξεύονται το επόμενο διάστημα.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναφέρουν ότι μετά τη λήξη του συμβολαίου των 24 δισ. δολ. με το ESPN και την Turner Sports το 2025, το ΝΒΑ σκοπεύει να επιδιώξει νέα 9ετή συμφωνία ύψους 75 δισ. δολαρίων! Μέσα στο 2022 επίσης γίνεται αναφορά πως το ΝΒΑ θα έρθει σε συμφωνίες με τις State Farm, Microsoft, Verizon, την Google, τη Fanatics, ακόμη και Dapper Labs για την έκδοση ψηφιακών συλλεκτικών NFTs. Η συγκεκριμένη βρίσκεται πίσω από το NBA Top Shot, ένα σύστημα ανταλλαγής ψηφιακών καρτών που κάθε μία περιέχει μοναδικά στιγμιότυπα από τον κόσμο του ΝΒΑ και βασίζεται στην τεχνολογία blockchain.
Η αναφορά γίνεται για νέες μεγάλες συμφωνίες που θα αποφέρουν ακόμη μεγαλύτερα έσοδα τα οποία ακόμη δεν μπορούν να προσδιοριστούν. Ενδεικτικό είναι πως η συνεργασία με την Microsoft αποφέρει 115 εκατ. δολαρίων ετησίως στο ΝΒΑ. και πάνω από άλλα 100 εκατ. δολαρίων προσφέρουν μέσω χορηγιών τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι και τραπεζικά ιδρύματα. Ας μην ξεχνάμε την αποκλειστική συνεργασία με την Wilson, η οποία ετοιμάζεται να κατασκευάσει τη νέα, ριζοσπαστική επίσημη μπάλα των αγώνων του ΝΒΑ.
Το… ύφασμα που κάνει τη διαφορά και οι franchise παίκτες
Όσον αφορά τις ίδιες τις ομάδες, η ιδέα του «μικρού» χορηγού με το κομμάρτι υφάσματος στην πάνω αριστερή γωνιά της φανέλας, έχει αποφέρει τεράστια έσοδα. Το ρεκόρ κατέχουν οι Νετς, από τη συμφωνία των 30 εκατ. δολαρίων ετησίως με την Webull με έδρα τη Νέα Υόρκη, ηλεκτρονική πλατφόρμα χρηματιστηριακών και άλλων συναλλαγών. Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι και η εμπορικότητα συγκεκριμένων αθλητών. Όπως για παράδειγμα αυτή του δικού μας, Γιάννη Αντετοκούνμπο, λόγω του οποίοι οι Μπακς κατέκτησαν μετά από δεκαετίες το πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, οι Μπακς ήρθαν σε συμφωνία με Motorola για την διαφήμιση στην φανέλα τους, που θα τους αποφέρει περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια τον χρόνο που έβαζαν στα ταμεία τους από την Harley Davidson.

Οι διοικούντες των Μπακς υπέγραψαν συμβόλαιο μαζί του για τα επόμενα πέντε χρόνια με μεικτές αποδοχές 228,2 εκατ. δολάρια, ενώ το νέο τους γήπεδο, το Fiserv Forum με χωρητικότητα 17.385 θεατών, κόστισε 524 εκατ. δολαρίων. Η ονοματοδοσία του γηπέδου αποφέρει στην ομάδα 6 εκατ. δολάρια το χρόνο και θα ισχύει μέχρι το 2043, κάτι που σημαίνει πως μόνο αυτή τη συμφωνία οι Μπακς θα βάλουν 150 εκ. δολάρια στα ταμεία του. Για να φανταστείτε πως έχει… εκτοξευτεί το brand name των «ελαφιών» οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες τους Έντενς, Ντίναν και Λάρσι τους αγόρασαν το 2014 έναντι 550 εκατ. δολαρίων…