Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια (λόγω και του επερχόμενου Μουντιάλ στο Κατάρ) η Superleague ολοκλήρωσε τη μεταγραφική περίοδο στις 15 Σεπτεμβρίου (οι ελεύθεροι παίκτες έχουν δικαίωμα μεταγραφής μέχρι τις 30 του μήνα). Το χρονικό διάστημα για να κινηθούν οι ομάδες στο μεταγραφικό «παζάρι» ήταν μεγαλύτερο από τις άλλες χρονιές, ωστόσο, δεν έκανε αυτό τη μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους.
Έχοντας αφήσει ουσιαστικά πίσω τις «σκληρές» εποχές του κορονοϊού, η «δίψα» των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων είναι μεγάλη, κάτι που… συμμερίστηκαν και οι ιδιοκτήτες των ομάδων, οι οποίοι δαπάνησαν τα μεγαλύτερα ποσά που έχουν δώσει για ν’ αποκτήσουν παίκτες εδώ και περίπου 15 χρόνια. Κάνοντας έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι ομάδες της Superleague έφθασαν να δίνουν για αγορές ποδοσφαιριστών (δεν υπολογίζονται τα συμβόλαια τους, αλλά και των ελεύθερων) ποσό πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ!
Έβαλαν βαθιά το χέρι στην… τσέπη οι «μεγάλοι»

Τη «μερίδα του λέοντος» έχουν φυσικά οι πέντε «μεγάλοι» της κατηγορίας, με τον Ολυμπιακό να δαπανά το ποσό των 16 εκατ. ευρώ μόνο για την απόκτηση ποδοσφαιριστών. Πιο δαπανηρή ήταν η μετακίνηση του Πεπ Μπιέλ από την Κοπεγχάγη (6 εκατ.), ενώ νωρίτερα στη μεταγραφική σεζόν είχαν αποκτήσει το Αμπουμπακάρ Καμαρά με 5 εκατ. ευρώ από τον Άρη. Αν και κινήθηκε πολύ πιο προσεγμένα στο μεταγραφικό «παζάρι» ο ΠΑΟΚ έδωσε σε ομάδα σχεδόν 6 εκατ. ευρώ, με τον Ντόμινικ Κοτάρσκι να έρχεται με 2 εκατ. ευρώ από την Γκόριτσα και τον Νικολάς Κουαλιάρα με λίγα λιγότερα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Πεντακόσιες χιλιάδες περισσότερες από τον ΠΑΟΚ ξόδεψε φέτος η ΑΕΚ, υπολογίζοντας και τις δύο τελευταίες προσθήκες της, τους Ρομπ Φαν Βέερτ και Πάολο Φερνάντες από τον Βόλο. Τα περισσότερα χρήματα δόθηκαν στη Νιμ για την απόκτηση του Νίκλας Ελίασον (2 εκατ. ευρώ), ενώ με 1.6 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η παραμονή του Στίβεν Τσούμπερ από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καλά χρήματα για ν’ αποκτήσει ποδοσφαιριστή έδωσε και ο Παναθηναϊκός, με τον Άντραζ Σπόραρ να έρχεται έναντι 3,5 εκατ. ευρώ από την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας. Κοντά στα 2 εκατ. ευρώ δόθηκαν για τις μεταγραφές των Άνταμ Τσέριν και Ένις Τσόκαϊ (από Νυρεμβέργη και Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ αντίστοιχα), με τους «πράσινους» να ανεβάζουν κατακόρυφα τον προϋπολογισμό τους. Αρκετά χρήματα δαπάνησε και ο Άρης που απέκτησε πολλούς και καλούς ποδοσφαιριστές, με τον Μανού Γκαρθία να κοστίζει 3,2 εκατ. ευρώ για να παραχωρηθεί από την Σπόρτινγκ Χιχόν.
«Σπάζοντας» ρεκόρ δεκαπενταετίας
Το συνολικό ποσό που δόθηκε για μεταγραφές στην φετινή Superleague είναι το μεγαλύτερο μετά τη σεζόν 2007-2008, όταν ακόμη η κρίση δεν είχε κάνει την εμφάνιση της στην Ελλάδα και οι αγορές ποδοσφαιριστών είχαν αγγίξει το ποσό των 56 εκατομμυρίων ευρώ!
Αν υπολογίσουμε τα χρήματα που δόθηκαν για την απόκτηση ελεύθερων ποδοσφαιριστών, τα συμβόλαια δανεικών και την έλευση νέων προπονητών, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε με ασφάλεια πως το φετινό πρωτάθλημα στα… νούμερα μοιάζει να είναι το πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων 15 ετών.