«Σταυρόλεξο» για δύσκολους λύτες, η συνύπαρξη των Coke, Visa και Adidas, εν μέσω ισχυρισμών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τους επόμενους μήνες ο κόσμος του ποδοσφαίρου θα στρέψει το ενδιαφέρον του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ που θα διεξαχθεί τον προσεχή Νοέμβριο. Ένα τουρνουά δισεκατομμυρίων, το οποίο δεν θα μοιάζει με κανένα άλλα καθώς τα προβλήματα που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν διοργανωτές και χορηγοί είναι πολλά και διαφορετικά. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν προσεγγίσει το γεγονός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και αφορούν κυρίως το πως «βλέπουν» οι φίλαθλοι που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση από κοντά, αυτό το αμφιλεγόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Έχει αξία, λοιπόν, να δούμε τα ποσοστά που προκύπτουν από διάφορες δημοσκοπήσεις. Όπως για παράδειγμα το ποσοστό των φίλων του ποδοσφαίρου στην Αμερική, που είπαν πως θα υποστηρίξουν τις εταιρείες οι οποίες είναι χορηγοί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Το 41% λέει πως θα συνεχίζει να το κάνει, ενώ υπάρχει ένα 19% το οποίο αναφέρει πως θα σταματήσει να επιλέγει τα εν λόγω brands. Υπάρχει επίσης ερώτηση, που αφορά την αποκλειστική συνεργασία συγκεκριμένων εταιρειών με την FIFA οι οποίοι θα διαφημιστούν στο τουρνουά, τις οποίες θα υποστηρίξει το 29%. Από το τελευταίο ποσοστό, ο μεγαλύτερος αριθμός (30%) αφορά τους millennians, ενώ από την άλλη πλευρά μόλις το 20% αφορά τους Gen Xers. Αυτό που κάνει όμως μεγαλύτερη εντύπωση είναι, πως παρότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κοινού που στηρίζει τους χορηγούς, η πλειοψηφία των φιλάθλων του ποδοσφαίρου δήλωσε ότι θα υποστήριζε τα συγκεκριμένα brands σε περίπτωση αποχώρησης από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, λόγω των διάφορων καταστάσεων που έχουν προκύψει.

Ασυναγώνιστη ευκαιρία ή μεγάλο πρόβλημα;
Το FIFA Wolrld Cup παραμένει μια ασυναγώνιστη ευκαιρία για τους χορηγούς και τις εταιρείες blue – chip, προκειμένου να επεκτείνουν το αγοραστικό τους κοινό, μέσω του πάθους των φιλάθλων που θα δώσουν το «παρών» αλλά και την παραδοσιακά τεράστια τηλεθέαση. Η εφετινή διοργάνωση στο Κατάρ όμως, μοιάζει διαφορετική, γεμάτη διαμάχες και καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανησυχίες σχετικά με τη διαφθορά, αλλά και τους νόμους της χώρας που αφορούν την ομοφυλοφιλία. Δεν είναι μυστικό, πως σε αρκετές παγκόσμιες διοργανώσεις κατά το παρελθόν υπήρχαν προστριβές, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτό έχει συμβεί σε μεγαλύτερο βαθμό από το κανονικό. «Ανεξαρτήτως του τόπου δραστηριοποίησης, να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε αντιδράσεις από τους καταναλωτές», υποστήριξε ο Χάρλοντ Ριντ, αντιπρόεδρος επικοινωνίας και στρατηγικής του Authentique Agency, ενός ολοκληρωμένου πρακτορείου marketing με έδρα την Ατλάντα, απευθυνόμενος πως τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη χορηγία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ στη συνέχεια κατέληξε λέγοντας: «Η ερώτηση που πρέπει να κάνετε ως επωνυμία είναι η εξής: Αξίζει όλο αυτό;».
Επτά εταιρείες έχουν κερδίσει την… κούρσα ως επίσημοι συνεργάτες της FIFA για το World Cup 2022. Η υψηλότερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών για την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αφορά πασίγνωστες εταιρείες όπως τις Visa Inc., Adidas AG, Coca – Cola Co, Dalian Wanda Group, Hyundai Motor Co., Qatar Energy και Qatar Airways. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι συνεργάτες, στο χαμηλότερο επίπεδο χορηγιών της FIFA που περιλαμβάνουν τη MacDonald’s Corp., την Anheuser – Busch InBev και την Κινεζική Hisense. Μέχρι τώρα, οι υπεύθυνοι των παραπάνω εταιρειών υποστηρίζουν πως η σχέση που έχουν αναπτύξει χορηγικά με την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αξίζει τον… πονοκέφαλο που προκαλείται.

Διοργάνωση σε… θολά νερά
Συνεργασίες οι οποίοι ουσιαστικά άρχισαν να παίρνουν «σάρκα και οστά» από το 2010, όταν ο τότε πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε πως το Κατάρ θα διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022. Μια απόφαση που αντιμετωπίστηκε με ευρεία κριτική. Αρχικά για το πώς μια τόσο μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής, με ελάχιστη υπάρχουσα υποδομή θα μπορούσε να φέρει εις πέρας ένα τόσο μεγάλο project. Ο Μπλάτερ κατηγορήθηκε μάλιστα ότι δωροδόκησε αξιωματούχους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για να εξασφαλίζει ψήφους για το Κατάρ. Η κριτική αφορούσε επίσης, την κακομεταχείριση των εργαζόμενων μεταναστών, αλλά και τις παραβιάσεις δικαιωμάτων που έχουν «θολώσει» τη λάμψη της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Δεν είναι μυστικό άλλωστε, πως η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στην αραβική χώρα, αν και οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι όλοι, ανεξαρτήτως σεξουαλικής προτίμησης, θα είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του τουρνουά, σύμφωνα με τις πολιτικές ένταξης της FIFA. Η «απάντηση» έρχεται από κάποιους ομοφυλόφιλους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν θα ένιωθαν ασφαλείς να ταξιδέψουν στο Κατάρ για το Μουντιάλ. Μπορεί στα πρόσφατα Παγκόσμια Κύπελλα της Ρωσίας και της Βραζιλίας να υπήρχαν αντιδράσεις για άλλους λόγους, όμως, το συγκεκριμένο World Cup είναι αυτό που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα δυσμενή σχόλια από οποιοδήποτε άλλο που διεξήχθη κατά το παρελθόν.