Η αλλαγή της αντιμετώπισης από τις εταιρείες και τα κέρδη.

Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με την αντιμετώπιση των χορηγιών από τις εταιρίες. Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, οι περισσότερες περιελάμβαναν τη χορηγία ως μια «υποχρέωση» προς την κοινωνία, στο πλαίσιο προφανώς της κοινωνικής – εταιρικής ευθύνης. Πλέον αυτό έχει αλλάξει και όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν πάψει να επενδύουν σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, αλλά ψάχνουν αμοιβαίες επωφελείς συμφωνίες.

Αυτό που προφανώς επιδιώκουν, είναι ένα καλό αποτέλεσμα πωλήσεων, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας της χορηγικής επένδυσης που έκαναν. Σύμφωνα μάλιστα με αρκετές μελέτες, για να συμβεί αυτό, ο χορηγός θα πρέπει να «ενισχύσει» την επένδυση του με διαφήμιση και στοχευόμενες προωθητικές ενέργειες, καθώς επίσης να μην παραλείπει να ελέγχει την αποτελεσματικότητα της. Ένας από τους τρόπους, αφορά την μέτρηση του χρόνου παρουσίας της χορηγίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν είναι λίγοι οι σύμβουλοι επιχειρήσεων που  εκτίμησαν ότι 30 δευτερόλεπτα έκθεσης ενός λογότυπου στην τηλεόραση κατά τη μετάδοση μιας εκδήλωσης αξίζουν όσο 10% ή ακόμη και ως 25% ενός τηλεοπτικού διαφημιστικού μηνύματος αντίστοιχων δευτερολέπτων. Αυτό που δεν μπορεί να αποτυπωθεί όμως είναι αφενός η γενικότερη αίσθηση που αφήνει η χορηγία στο κοινό, αφετέρου η πιθανή αλλαγής της συμπεριφοράς που προκαλείται εξ αιτίας αυτής.

Αντιμετώπισης χορηγίας όπως της διαφήμισης

Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την αντιστοιχία της κάλυψης από τα μέσα με τη διαφημιστική έκθεση. Αν το προϊόν απλά εκθέτεται και δεν ακολουθείτε από συγκεκριμένες λεπτομέρειες που το αφορούν, τότε το προσδοκώμενο όφελος του χορηγού είναι μικρότερο.  Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετές εταιρείες έχουν εστιάσει πλέον σε θέματα που αφορούν την αναγνωσιμότητα του προϊόντος και την αλλαγή αντίληψης του καταναλωτή.  Πως;  Με την παρακολούθηση και τις στοχευόμενες έρευνες, προκειμένου να διαγνώσουν αν η χορηγία εκδηλώσεων επηρεάζει όλα τα ερεθίσματα που θα οδηγήσουν σε αύξηση των πωλήσεων.  Μέσω συγκεκριμένων τρόπων μετρήσεων της αναγνωρισιμότητας ενός brand, με την μεθοδολογία να είναι παρόμοια με αυτή που συνήθως χρησιμοποιείται για  την διαφήμιση.